Versenyek 1: a west coast swing versenyekről általában

Versenyek 1: a west coast swing versenyekről általában

2017, June 22.

Versenyek cikksorozat

Ez a cikksorozat a west coast swing versenyzésről szóló gondolataimat és ismereteimet foglalja össze. Részben ismeretterjesztő, részben tanácsadás jellegű írások lesznek ezek. Ebben az első részben a west coast swing versenyek rendszeréről olvashatsz egy általános leírást, hogy a következő részek mindenkinek érthetőek legyenek.

 

Először is nézzük mi alapján kategorizálhatjuk a versenyeket, mi alapján osztják divíziókba a  versenyzőket, illetve vessünk egy pillantást a west coast swing versenyek szerkezetére!

 

 

West coast swing verseny kategóriák:

Classic

Párok nevezhetnek ebbe a kategóriába. Választott zenére adnak elő jól begyakorolt koreográfiát. Az egyik leglátványosabb kategória, hiszen itt tudják kihozni magukból és partnerségükből a maximumot a táncosok.

 

Meg kell itt említeni Jordan-t és Tatiana-t, akik 13-szor nyerték meg a US Open-en a classic kategóriát. Nézz meg egy koreót tőlük! Vagy inkább nézd meg az összeset!

 

 

 

Showcase

Hasonlóan a classic kategóriához, párok nevezhetnek, akik választott zenére koreográfiát adnak elő. A különbség a classic-hoz képest, hogy itt megengedettek az emelések, akrobatikák. Emiatt ez a leglátványosabb kategória, de pont ezért ezekben az előadásokban a legkisebb a west coast swing tartalom.

 

 

 

Strictly

Párok nevezhetnek, de véletlenszerűen kapott zenére táncolnak. Ahogy az előző két kategóriában, itt is össze szoktak öltözni a táncosok, ezzel is harmonikusabbá téve táncukat. Míg classic és showcase kategóriákban sokkal extrémebb, kirívóbb és csillogósabb ruhákat láthatunk, strictlyben - rendezvénytől  függően - az elegánstól kezdve a trendi, hétköznapi felszerelésig bármivel találkozhatunk.

 

 

Jack and Jill (pontszerző verseny)

Jack and Jill versenyen külön neveznek fiúk és lányok, majd véletlenszerűen kapott párral, véletlenszerűen kapott zenére kell táncolniuk. Míg a döntőt megelőző fordulókban minden számra más párral táncolnak a versenyzők és egyénileg vannak pontozva, addig a döntőben egyszer sorsolnak csak párt, és párként pontozzák a résztvevőket.

 

 

Különleges Jack and Jill kategóriák (nem pontszerzők)

Jack and Jill kategóriában szokták még megrendezni a sophisticated (al)kategóriát, ami nem más, mint egy jack and jill verseny 35 év felettieknek. Ez a kategória megtalálható a legtöbb rendezvényen, de még több (nem pontszerző) szórakoztató versennyel is találkozhatsz, úgy mint például Jill and Jack, ahol a lányok vezetnek és a fiúk követnek; double trouble, ahol egy fiú két lányt vezet. Ez a lista még így sem teljes!

 

Itt olvashatsz az összes létező verseny kategóriáról egy nagyszerű összegzést: http://wcsinfo.hu/106/verseny-tipusok/

 

Jack and Jill kategóriában megeshet például, hogy több lány nevez, mint fiú. Ebben az esetben lesznek fiúk, akiket visszahívnak, miután már táncoltak egyet.

 

Tehát sokféle kategóriában lehet versenyezni west coast swingben, de bizonyos szempontból legfontosabb a Jack and Jill, mivel az itt elért helyezésekkel lehet WSDC pontokat gyűjteni, amik a felsőbb divíziókba vezető út építőköveit jelentik.

 

 

WSDC - divíziók és pontszerzés 

A World Swing Dance Council (WSDC) nevű szervezet szabályozza többek között a west coast swing versenyeket is. Amennyiben egy rendezvény nem nyeri el a WSDC engedélyét, úgy azon a versenyen nem lehetséges pontot szerezni. Versenyt ugyanúgy rendezhet bármelyik szervező, de pontot szerezni csak WSDC által jóváhagyott rendezvényen lehet, amit a szervezők általában ki is emelnek a marketing anyagokon.

 

A weboldalon megtalálhatjátok az összes WSDC szabályt és egyéb infókat: https://www.worldsdc.com/library

 

De itt a lényeg:

 

Hat divízióba sorolják be a west coast swing versenyzőket Jack and Jill kategóriában elért eredményeik alapján:

Newcomer - Novice - Intermediate - Advanced - All star - Champion

 

Míg newcomerben és novice-ban bárki elindulhat, intermediate-ben és felette már csak a megfelelő mennyiségű WSDC pontok birtokában engedélyezett a nevezés. Tehát életed első versenyén dönthetsz úgy, hogy indulsz newcomerben, vagy egyből mész novice-ba. Amíg nem szereztél novice pontot, addig visszamehetsz newcomerbe.

 

A további divíziókba jutás a következő szabályok szerint történik:

Newcomer: az első novice pont megszerzéséig (rendezvény egyedi szabályai érvényesek)

Novice: kevesebb, mint 15 novice pont

Intermediate: 15 novice ponttól

Advanced: 30 intermediate ponttól

All star: 45 advanced ponttól az eseményt megelőző 3 évben

Champions (invitational/pro): a hivatalos WSDC dokumentum alapján a rendezvény egyedi szabályai határozzák meg, hogy ki indulhat ezekben a divíziókban. Viszont hallottam olyan íratlan szabályról is, hogy az számít champoin-nak, aki US Open classic/showcase kategóriában végzett már első öt között.

 

Tehát csak intermediate-ben versenyezhetsz, ha összegyűjtöttél már 15 vagy több novice pontot. Aztán ahogy összegyűjtötted a 30 intermediate pontot, már csak advancedban indulhatsz. És így tovább.

 

Minél többen indulnak egy versenyen, annál több pontot kaphatsz, ha helyezést érsz el.

Tier 1: 5-15 indulónál

Tier 2: 16-39 indulónál

Tier 3: 40+ indulónál

 

 

1.hely

2.hely

3.hely

4.hely

5.hely

További

Tier 1

5p

4p

3p

2p

1p

0p

Tier 2

10p

8p

6p

4p

2p

1p 6-10.

hely

Tier 3

15p

12p

10p

8p

6p

1p 6-15.hely

 

 

West coast swing (Jack and Jill) versenyek felépítése

Úgy, mint más sportágakban, egy west coast swing versenyen is több fordulóban kell bizonyítania a táncosoknak. A fordulók száma az indulók számától függ. Ha például csak 7 pár nevezett az advanced divízióba, akkor ott nincs szükség selejtezőkre és középdöntőkre, így egyből döntő következik. Egy népesebb, 70-80 párból álló novice divízióban viszont szükség van több fordulóra is, mint például 4 kör (heat) selejtező, két kör középdöntő és egy döntő, ahol végül már csak 15 pár marad.

 

Lehetséges fordulók indulók számától függően:

1 forduló esetén: döntő

2 forduló esetén: középdöntő és döntő

3 forduló esetén: selejtező, középdöntő és döntő (prelim, semi final és final)

 

A döntők fajtái:

All skate - minden pár egyszerre van a parketten. Általában így zajlanak az selejtezők és a középdöntők, illetve az alsóbb divíziókban a döntők (finals) is.

 

Jam - egy sorban állnak a versenyzők és minden soron következő pár kap 30-60 másodpercet egy (általában) gyors popzenéből, hogy a parketten egyedüliként megmutassa, mit tud. Ahogy lejárt az ideje egy párnak, már jöhet is a soron következő. Még a zene se áll meg.

 

Spotlight - egyszerre csak egy pár van a parketten és csak az övék a “reflektorfény”. Egy vagy két zenének az első 1-2 percére bizonyíthatják, hogy a dobogóra valók. Ahol két számot táncolnak, ott az első zene általában lassú, a második pedig gyors.

 

2/3-couple jam - két vagy három pár van egyszerre a parketten 1-1,5 perc erejéig. 

  

A kezdőbb, de nagyobb létszámú divíziókra, úgy mint newcomer és novice, jellemző az all skate döntő, mivel ezen divíziók táncosainak kevésbé stresszes a döntő így, hogy mind egyszerre vannak a parketten és nem egyesével.

 

 

Pontszerző (WSDC) rendezvények

Ahhoz, hogy pontot szerezz, WSDC versenyen kell részt venned. Sajnos ez nem egy olcsó mulatság, mivel a WSDC szabályzat előírja, hogy a rendezvénynek legalább három naposnak kell lennie és egy hotelszerű létesítményben kell megrendezésre kerülnie. Ahhoz, hogy nevezhess egy versenyre, kell valamilyen belépőt vásárolnod az egész rendezvényre (party pass vagy full pass). Erről hamarosan bővebben olvashatsz a versenyek cikksorozat második részében.

 

Magyarországon már három pontszerző esemény is van évente (ami őrületesen nagy dolog, és jön a negyedik is), de ha ennél többet szeretnél versenyezni, akkor külföldre kell utaznod.

 

Itt olvashatsz a Magyarországon rendezett WSDC által jóváhagyott rendezvényekről: 

 

 

Külön köszönet Cotinak (wcsinfo.hu) és Ádámnak (Budafest és Hungarian Open egyik főszervezője), akik segítettek abban, hogy hibátlan információ jusson el hozzátok ebben a cikkben!

 

Ha valami kimaradt, valamiről van véleményed vagy szeretnéd kiegészíteni az írásokat, akkor kérlek szólj hozzá itt a hozzászólások résznél!