Kezdők két állandó kérdése a West Coast Swingről

Kezdők két állandó kérdése a West Coast Swingről

2017, February 9.

A kezdő tanfolyamok első óráin sokszor kapom ezeket a kérdéseket főleg azoktól, akik rögtön beleestek a West Coast Swingbe, de még sose táncoltak azelőtt. Régebben mindig úgy kezdődött a válaszom, hogy attól függ....aztán leszoktam erről, mert bármennyire is szívesen mesélnék hosszasan, nincs időm két óra között kifejteni a válaszomat úgy, ahogy itt most megtehetem.

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a West Coast Swinget?

Rövid válasz: Ha csak a bakancslistádra szeretnéd felírni, hogy megtanultál táncolni, akkor egy haladó tanfolyamot elvégezve nyugodtan megteheted, hiszen akkor már tudsz bulizni járni és végig tudsz táncolni egy estét. Haladó tanolyam előtt általában van egy kezdő és egy középhaladó tanfolyam is, így 6-12 hónap alatt "megtanulhatod" a West Coast Swinget.

 

Tényleg meg lehet tanulni a West Coast Swinget egy éven belül? Egy sportot meg lehet? Egy nyelvet meg lehet?

 

Nem érdemes úgy gondolni a táncra, mint egy nyelvtanfolyamra. Igazából a nyelvtanulásra sem érdemes úgy gondolni, hacsak nem egy fecni papírért tanulsz, ami igaz, sokszor fontos lehet az életben. A középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsga nem jelenti azt, hogy megtanultál beszélni azon a bizonyos idegen nyelven. Teljesítetted a mininum követeléseket, hogy meglegyen a papír. De tudsz-e társalogni valakivel azon túl, hogy honnan jött vagy mi a kedvenc étele? Ki tudod-e magad fejezni választékosan? Megérted-e a helyi szlenget? Fordítanod kell-e szóról szóra fejben vagy gondolataid már egybefüggő mondatokként hagyják el ajkaidat? 

 

 

 

Szóval akkor mennyi idő alatt lehet tényleg megtanulni a West Coast Swinget?

Attól függ, hogy te mikor gondolod és érzed úgy, hogy már tudsz táncolni. Amikor végig bírsz táncolni egy számot? Egy estét? Amikor minden figurára van már egy variációd? Vagy amikor több szinten tudsz már kommunikálni a partnereddel tánc közben szavak nélkül? Esetleg amikor már olyan előadást tudsz színpadra vinni, amitől százak álla esik le?

Nincs rossz válasz, tehát számszerűsítve 6-600 hónap alatt biztos megtanulod a West Coast Swinget, ahogy szeretnéd!

 

Fontosabb kérdés, hogy eljutsz-e odáig?

Mert kitartással mindenki eljut oda, ahova szeretne. És ahhoz, hogy elkezdhess bulizni járni, még kitartás sem kell olyan sok. Lesz, aki gyorsabban, és lesz, aki lassabban tanulja meg ezt a táncot. És lesz olyan, aki sose tanulja meg. Utóbbi csak azzal történik meg, aki abbahagyja. Sokmindentől függ, hogy ki, milyen gyorsan tanulja a West Coast Swinget, de ez nem egy verseny! Azért táncolunk (általában), mert szeretjük a zenét, a mozgást és a társasági életet. 

 

Tehát a legfontosabb egyáltalán nem az, hogy mennyi idő alatt tanulod meg a West Coast Swinget, hanem hogy tudod-e élvezni az odavezető utat.

 

 

 

Mikor mehetek bulizni?

Rövid válasz: A hétvégén!

 

Eljössz az első West Coast Swing órádra és 2-3 figurával már akár azon az órán szabadon táncolhatsz! Mehetsz bulizni!

 

Közelítsük meg ezt a kérdést kicsit máshogy! Azért tanulsz táncolni, hogy bulizhass? Ez szuper! És azért mennél bulizni, hogy jól érezd magad? Akkor a kérdés, hogy mikor fogod már jól érezni magad a buliban? Ez annyira egyénfüggő, hogy csak te válaszolhatod meg a kérdést!

 

 

Egyik tanítványom két hónapja táncolt, amikor megkérdezte, hogy mikor van buli? És azon a hétvégén már végig is táncolta az estét a maréknyi figurájával. Nem érdekelte, hogy ugyanazt a tíz figurát vezeti folyamatosan, így jól érezte magát.

 

Másik tanítványom, egy lány, egy hónapja táncolt, amikor elment az első bulijába. Nagyon szépen lekövetett mindent, még a bonyolult figurákat is, amit a haladó fiúk vezettek. Azóta nem is jár már órákra. Persze, hogy nem igaz! Minden második figurába belegabalyodott a táncok elején, de az este végére több figurát tudott követni, mint a csoportjában bárki hetekkel később. És jól érezte magát? Igen! Mert nem érdekelte, ha nem sikerült valami. Természetesen azóta is jár órákra!

 

Ezek a történetek az egyik véglet. Legtöbben nem vagyunk ilyen bátrak és csak 2-3 hónap vagy akár fél év után jutunk le első bulinkba. Ez teljesen természetes, csak vigyázz, hogy ne legyél a másik véglet: már millió figurát ismersz, a haladó akárhányas csoportba jársz, és még mindig nem mertél elmenni bulizni. Ez esetben ideje összeszedni a bátorságodat, néhány barátot, és irány a buli! Ha kell bíztatás vagy jó tanács, kérj a tanárodtól! Nem ismerek olyan West Coast Swing tanárt, aki ne támogatná a tanítványait, hogy menjenek bulizni.

 

"...mert buliban fogsz igazán megtanulni táncolni..."

 

Sokat fogod még hallani ezt haladó táncosoktól és tanároktól egyaránt. És teljes mértékben igaz is! Csak ne értelmezd félre! Mert órán tanulod meg a lépést, a figurát, a követést, a vezetést, majd buliban érnek ezek meg! És az órán tanultakon túl olyan dolgokat fogsz még megtanulni buliban, amit órán valószínű sose tanulnál meg! Szóval...

 

 

Nézz ki egy bulit és indulás, ha eljött az ideje!

http://wcsinfo.hu/bulik/